Nieuws

Bye bye VAR, hello DBA

De DBA moet meer duidelijk geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers en dat de Belastingdienst hierdoor efficiënter kan gaan handhaven.

In plaats van de VAR, kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers nu al de gestandaardiseerde (voorbeeld) overeenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn opgesteld en/of beoordeeld. Hiermee hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers, net als bij de VAR, vooraf zekerheid over de arbeidsrelatie en heeft de opdrachtgever vooraf zekerheid dat hij geen loonheffing hoeft in te houden en te betalen. Het gebruik van deze overeenkomsten is, net als de VAR, niet verplicht. Klik hier voor de link naar de overeenkomsten die opgesteld zijn en/of beoordeeld door de Belastingdienst.

In de periode 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers hun overeenkomsten aanpassen. Daarna gaat de Belastingdienst de wet daadwerkelijk toepassen. Overduidelijke gevallen van fraude worden, in deze implementatietermijn, natuurlijk wel aangepakt.

Persoonlijk vragen wij ons af of het hierdoor wel allemaal makkelijker wordt voor opdrachtgevers en - nemers. Ook omdat we lazen dat er fouten stonden in de voorbeeldovereenkomsten van de Belastingdienst. Maar goed, de tijd zal het leren.