Huisarts, bedrijfsarts, arbo-arts, wie doet wat?

Nieuws

Huisarts, bedrijfsarts, arbo-arts, wie doet wat?

Iemand meldt zich ziek wat nu? Vaak is de medewerker van mening dat de huisarts bepaald of hij kan werken. Dat is een misvatting, de huisarts, gaat niet over de mogelijkheden tot werkhervatting, dat is de bedrijfsarts. Het advies van de bedrijfsarts binnen het werkdomein is leidend bij re-integratie.

Huisarts

De huisarts gaat over het privédomein. De huisarts stelt een diagnose op, verwijst door naar derden, kan medicatie voorschrijven of andere maatregelen voorstellen voor het herstel van de patiënt. De huisarts mag na toestemming van de patiënt medische gegevens uitwisselen met anderen die betrokken zijn in het herstelproces. De huisarts heeft een vertrouwensrelatie met zijn patiënt en zal geen mededelingen doen aan de werkgever over de patiënt.

De bedrijfsarts

Is een medewerker langer dan twee zieken ziek of is er sprake van veelvuldig verzuim dan is het verstandig om een bedrijfsarts in te schakelen. Het maakt daarbij niet uit of een organisatie een vangnetregeling heeft of verzuim op regiebasis organiseert. Bij een vangnetregeling is er vaak per medewerker een vaste prijsafspraak waarbij de kosten van een bedrijfsarts inbegrepen zijn. Bij een maatwerkregeling, verzuim in eigen regie, bepaal je afgenomen dienst (bv spreekuur). De bedrijfsarts bespreekt met de zieke medewerker welke werkzaamheden iemand doet, wat de oorzaak van uitval is en wat de zieke medewerker nog kan doen. Hij zal nooit medische informatie verstrekken aan een werkgever. Hij mag met derden, bijvoorbeeld specialisten of huisarts, wel medische informatie uitwisselen als dat nodig is voor het re-integratieproces. Dat doet hij wel pas na schriftelijke toestemming van de medewerker.  De bedrijfsarts beoordeelt de mogelijkheden tot re-integratie en adviseert werkgever en werknemer over de terugkeer in werk. 

De bedrijfsarts is een medisch specialist met een wettelijk beschermde titel, opgenomen in het BIG-register, die na zijn opleiding tot basisarts een vierjarige specialisatie heeft gevolgd in de richting ‘arbeid en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde’. 

Arbo-arts, arts in opleiding tot bedrijfsarts

De arbo-arts en de arts in opleiding tot bedrijfsarts zijn basisartsen. Beiden mogen onderdelen van het werk van de bedrijfsarts doen, echter altijd onder supervisie. De arts in opleiding volgt naast zijn werk de 4 jarige medische specialisatie tot bedrijfsarts. De arbo-arts niet, deze heeft de specialisatie ‘arbeid en gezondheid bedrijfsgeneeskunde’ niet gevolgd maar is wel ingeschreven in het BIG-register. Een arbo-arts mag niet doorverwijzen naar externe specialisten.

Wat kan Willems Personeels- & Organisatieadvies voor u betekenen?                                                   

Ten eerste inventariseren we hoe uw verzuimbeleid geregeld is en adviseren we over verbeteringen. Maar bij een zieke medewerker kunnen wij ook als externe casemanager ingezet worden om het proces te bewaken. Zo voorkomen we dat verzuim onnodig geld en tijd kost. Waar nodig schakelen wij via ons netwerk specialisten in.  

Meer weten? Neem contact op met Luc Willems, 06 41297624 l.willems@lwpa.nl of Alex Lahpor, 085 8770186 alex@lwpa.nl.

#lwpa #bedrijfsarts #arbeidsongeschiktheid #arboarts #casemanager @ziekteverzuim # hrm