Nieuws

Zeven tips om slecht nieuws te brengen

1. De juiste persoon
Slecht nieuws moet door de juist persoon gebracht worden. Dat betekent de direct verantwoordelijke of iemand die een centrale plaats in de organisatie inneemt

2. Niet uitstellen
Wacht niet onnodig met het vertellen van slecht nieuws. Zodra iets speelt, is het verstandig om dit ook direct te melden. Door het niet direct te vertellen, loop je het gevaar dat de persoon in kwestie, het slechte nieuws per ongeluk via een ander te horen krijgt.

3. Voorbereiding
Bereid het gesprek goed voor. Ga niet af op de automatische piloot of dat enge buikgevoel, maar koers op de feiten. Zorg er ook voor dat je tijdens het gesprek niet gestoord wordt.

4. Houding
Wees zakelijk. Bij het brengen van het slechte nieuws is een formele benadering op zijn plaats. Dit stelt je in staat om vanaf het begin een meer confronterende en zakelijke lichaamstaal aan te nemen.

5. To the point
Formuleer kort de reden van het gesprek en kom direct 'to the point'. Draai niet om het slechte nieuws heen, wees duidelijk en motiveer helder en zonder aarzeling je beslissing.

6. Vermijd discussie
Het is belangrijk om de ontvanger even de tijd te geven om het slechte nieuws op de eigen manier te verwerken en ruimte te bieden voor emoties. De gesprekspartner zal ook willen reageren op het slechte nieuws en meestal naar een uitweg zoeken. Laat de ander zijn verhaal vertellen, maar ga niet in discussie. Luister vooral. 

7. Vervolggesprek
Stel, indien nodig, voor om een tweede gesprek te hebben om de zaak, los van de eerste directe emoties, netjes af te handelen. Of bevestig schriftelijk wat besproken c.q. afgesproken is (en zorg voor een kopie voor het personeelsdossier). 

Succes!

Ondersteuning nodig?
Willems Personeels en Organisatieadvies (HRM) zet voor het MKB, methoden op om gesprekken succesvol te laten zijn. Wij bedenken samen met de klant de vragen van het gesprek en monitoren de opvolging (communicatie). Wij zorgen ervoor dat gesprekken bijdragen aan uw organisatiedoelstellingen en goede werksfeer bevorderen. Bel via 085 – 877 01 86 of mail naar alex@lwpa.nl voor resultaatgerichte gesprekken of andere vragen op P&O gebied.