Nieuws

Regel het contractueel goed…

Een simpele vraag, was mijn eerste gedachte. Je berekent het recht op vakantiedagen tot aan de einddatum van het contract en dan trek je de opgenomen of nog op te nemen vakantiedagen ervan af. Dan weet je hoeveel vakantiedagen er over blijven. Met de medewerker kun je dan afspraken maken of hij of zij ze alsnog allemaal wil opnemen of wil laten uitbetalen. Per saldo is het voor de werkgever en werknemer het gunstigste als de vakantiedagen worden opgenomen.

Het stuk verder doorlezend echter bleek dat het niet zo simpel was dan ik in eerste instantie dacht. Er was namelijk geen schriftelijk arbeidscontract afgesloten. Toen de werkgever de arbeidsovereenkomst wilde beëindigen was de medewerker het daar niet mee eens. Er volgden enkele rechtszaken waar de duur en de status werden betwist. Uiteindelijk werd er geschikt.

Toen ik het stuk had gelezen dacht ik, wat een verspilling van tijd en vooral geld en had ik veel vragen. Waarom werd er geen arbeidsovereenkomst opgesteld door de werkgever? Gemakzucht omdat hij geen problemen verwachtte? Of was het onkunde? En waarom vroeg de medewerker niet om zijn arbeidsovereenkomst? Ging hij er ook vanuit dat alles goed was geregeld? Niet dus!

Mijn advies is dan ook, leg altijd vast wat je met je medewerkers afspreekt. Dit kan een hoop narigheid voorkomen.